TRaCeGuitar 1141 Napisano 15 Marzec 2013 (edytowane) Nie wiem xD kupiłem normalnie od kumpla i był obrazek na płycie xD no i najważniejsze...chodziło na nie przerobionej konsoli...hym...aż jej poszukam w pudle z grami... Kypq w ogóle gdzie Ty mieszkasz ? bo widzę że masz gry z KKW... i czy znasz japoński ? Edytowane 15 Marzec 2013 przez TRaCeGuitar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kypq 22 Napisano 15 Marzec 2013 Nie wiem xD kupiłem normalnie od kumpla i był obrazek na płycie xD no i najważniejsze...chodziło na nie przerobionej konsoli...hym...aż jej poszukam w pudle z grami... Czyli chodził na PALowskiej konsoli pomimo tego że w PALu gra nigdy nie została wydana . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 15 Marzec 2013 (edytowane) Gra została wydana w PALU 30 czerwca 2009...dokładnie 3 lata po premierze...czy coś koło tej daty... Edytowane 15 Marzec 2013 przez TRaCeGuitar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kypq 22 Napisano 15 Marzec 2013 Gra została wydana w PALU 30 czerwca 2009...dokładnie 3 lata po premierze...czy coś koło tej daty... http://www.uk.namcobandaigames.eu/product/tales-of-the-abyss/nintendo-3ds "Tales of the Abyss for Nintendo 3DS is an adaptation of the PS®2 title for the 3DS handheld system and the first time the title has been available in Europe." Na twoim miejscu bym wystawił na ebayu. Jeśli działa na PAlowskich konsolach i ma JP język to jest niezły rarytas - na nowy samochód powinno starczyć :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 15 Marzec 2013 Hym...wg. portali daty premier na ps2: 10 października 2006 - świat 29-30 czerwca 2009 - Pal 15 października 2006 - NTSC Poza tym wątpie żeby ta gra jeszcze chodziła w końcu już ponad kilka lat leżała w pudle... Dalej mi nie odpowiedziałeś skąd masz te wszystkie japońskie gry i czy znasz japoński XD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kypq 22 Napisano 15 Marzec 2013 (edytowane) Dalej mi nie odpowiedziałeś skąd masz te wszystkie japońskie gry i czy znasz japoński XD Ze sklepów ( Amiami. play-asia)- mieszkam w Polsce. Japoński znam - po co grac w gry( RPGi) nie rozumiejąc języka. Edytowane 15 Marzec 2013 przez kypq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 15 Marzec 2013 Kurde też bym tak chciał XD No nic...zostaje mi grać w angielskie wersje :(...a tak w ogóle ToGF nie przyszedł wiec w weekend nie będzie nerdzenia :( więc pozostaje mi pograć w ToA na 3DS'ie i P4G na PsV... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fingo 25 Napisano 15 Marzec 2013 (edytowane) Ze sklepów ( Amiami. play-asia)- mieszkam w Polsce. Japoński znam - po co grac w gry( RPGi) nie rozumiejąc języka. Ile znakow Kanji znasz? Ile czasu zajela ci nauka Kanji? Sa wersje oficialne gier z jap dub i ang napisami - gry z HongKongu. Edytowane 15 Marzec 2013 przez fingo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kypq 22 Napisano 15 Marzec 2013 Ile znakow Kanji znasz? Ile czasu zajela ci nauka Kanji? Sa wersje oficialne gier z jap dub i ang napisami - gry z HongKongu. Nie powiem ile znam znaków bo nigdy nie liczyłem( czy w polskim liczy się ile zna się słówek?), ale raczej wystarczająco aby bezstresowo grac w gry. W grach i tak występują specyficzne złożenia kanji których na co dzień nikt nie używa. Przykładowo pojęcia medyczne bądź techniczne to raczej uczysz się na bieżąco grając w grę. Aby zacząć grać, wystarczy hiragana i katagana - jedziesz na grach które tylko są w tym zapisane ( ewentualnie furigana). Wystarczy 1 tydzień aby zacząć grać w takie gry( polecam PAL która jest tylko grywalna jak nie zna się kanji) i stopniowo dobudowywać bazę słówek i zwrotów. W ciągu roku będziesz komfortowo grac w większość gier. Aby gra dostała angielskie napisy przeważnie i tak musi wyjść po Angielsku ( wersje FFXIII i XIII-2). Chyba tylko Aquantich Holidays ma angielskie napisy a gra nie wyszła w krajach anglojęzycznych. Jak chcesz gry które mają możliwość grania w nie po japońsku i angielsku to przykładowo Star Ocean 4 ma wybór zarówno Japońskiego ( txt , mowa ) jak i angielskiego. Mass Effect 3 ma możliwość wyboru japońskich napisów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fingo 25 Napisano 15 Marzec 2013 (edytowane) Nie powiem ile znam znaków bo nigdy nie liczyłem Japonce maja podzielona nauke znakow Kanji na klasy szkoly podstawowej. Przez 6 klas ucza sie ok 1200 znakow (o ile dobrze pamietam). Taki zakres znakow jest wystarczajacy do czytania japonskiej prasy. edit tutaj jest pokazane w jakich klasach jakich znakow sie ucza http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/2230_Kanji.svg Aby gra dostała angielskie napisy przeważnie i tak musi wyjść po Angielsku ( wersje FFXIII i XIII-2). Tak, ale chyba nie chodzilo w tej dyskusji o to czy gra w ogole wyszla po angielsku, tylko czy wyszla z wersja jap dub - ang sub. I tak wlasnie przytoczone przyklady FFXIII wyszly w HK w takiej wersji, a w EU i US nie. Edytowane 15 Marzec 2013 przez fingo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 16 Marzec 2013 (edytowane) Wiadomo że furigana ratuje sprawę ale i tak czuję że musiałbym wyciągnąć książki z fil.jap i pouczyć się znowu zanim bym mogł spokojnie pograć w jap gry bez problemu...a uczyłeś się sam czy w szkole ? No i czy japońskiego uczyłeś się z Minna No Nihongo i zielonej książki z kanjiami XD czy jakoś inaczej ? Ciekawi mnie to ponieważ jeżeli nasze sposoby nauki różniły się od siebie to chętnie spróbuję Twojego. Edytowane 16 Marzec 2013 przez TRaCeGuitar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DigitalMan_PL 1527 Napisano 16 Marzec 2013 A ty co spać nie możesz?? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 16 Marzec 2013 (edytowane) A ja to jestem w pracy do 4:00 xD więc teraz trochę offtopuję...jak okaże się że metody kypq'a okażą się bardzo dobre to sam zaczne kupowac gry z KKW i nie będe musiał narzekać na to że nie mam w co grać... Apropo gry żeby nie siać tylko offtopem...dużo mamy postaci do wyboru ? Edytowane 16 Marzec 2013 przez TRaCeGuitar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kypq 22 Napisano 16 Marzec 2013 Japonce maja podzielona nauke znakow Kanji na klasy szkoly podstawowej. Przez 6 klas ucza sie ok 1200 znakow (o ile dobrze pamietam). Taki zakres znakow jest wystarczajacy do czytania japonskiej prasy. edit tutaj jest pokazane w jakich klasach jakich znakow sie ucza http://upload.wikime.../2230_Kanji.svg Tak, ale chyba nie chodzilo w tej dyskusji o to czy gra w ogole wyszla po angielsku, tylko czy wyszla z wersja jap dub - ang sub. I tak wlasnie przytoczone przyklady FFXIII wyszly w HK w takiej wersji, a w EU i US nie. Z takim podejściem to ty nigdy się japońskiego nie nauczysz chyba że chcesz być nauczycielem w jakiejś podstawówce. Japończycy przez te 6 klas uczą się jeszcze kaligrafi a to jest mordęga. w grach masz kanji których prawie normalnie nie używa Większość z dzieciaków zna kanji na potwora czy władce demonów, a tego w szkole ich nie uczą. Aby jako tako czytać gazetę jest wymagane 1900 kanji ale nikt nikomu nie zabrania czytaj jej jak jest ich mniej( obliczyli to na podstawie rzeczy typu regiony w Japonii czy terminy polityczne) co ciekawsze z badań wyszło że średnia ilość kanji jakie znają dorośli to 800. Czyli ten wyjątek potwierdzający regułę ( FFXIII) ciebie nie zadowala :) . A japońska wersja w tym jest bo wcześniej HK dostał wersje JPN only( licencje na głosy na Azję już były). Wiadomo że furigana ratuje sprawę ale i tak czuję że musiałbym wyciągnąć książki z fil.jap i pouczyć się znowu zanim bym mogł spokojnie pograć w jap gry bez problemu...a uczyłeś się sam czy w szkole ? No i czy japońskiego uczyłeś się z Minna No Nihongo i zielonej książki z kanjiami XD czy jakoś inaczej ? Ciekawi mnie to ponieważ jeżeli nasze sposoby nauki różniły się od siebie to chętnie spróbuję Twojego. Uczyłem się sam bo tak jest najlepiej. Nauczyciel to taki bat na dupę jak ktoś leniwy, ale spójrzmy prawdzie w oczy 1-2 godzina w tygodniu z językiem to za mało aby się czegokolwiek nauczyć. Ja przykładowo grałem w grę i zapisywałem sobie kanji(tak najlepiej się człowiek uczy) których nie znałem - w połowie gry już wiedziałeś wszystkie co trudniejsze kanji typowo gatunkowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fingo 25 Napisano 16 Marzec 2013 (edytowane) Ale ja nie powiedzialem, ze twoja metoda nauki jest gorsza :) Tylko ustosunkowalem sie do tego, ze w JP idzie ocenic ilosc nauczonych Kanji. W PL nie masz ustalonych 1200 slowek podzielonych na 6 klas szkoly to tez twoja analogia jak by nie patrzec nie pasuje. A powiedz jak z wymowa? Zapis w hiragana wystarcza do dobrej wymowy Kanji? Tu jest ciekawy slownik z mozliwoscia odsluchania danego Kanji http://www.saiga-jp.com/kanji_dictionary.htm To co najbardziej przeraza to po kilka znaczen na jedno Kanji. Nie dosc, ze maja tysiace znakow to jeszcze pomnozyc trzeba je przez kilka znaczen na znak. Szczerze to nie mam pojecia ile jest gier z HK w wersji JP dubing EN napisy. Skoro twierdzisz ze FFXIII jest wyjatkiem to ok. Mi sie obilo o uszy, ze maja wiecej takich gier. Edytowane 16 Marzec 2013 przez fingo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 16 Marzec 2013 Asbel, Sophie, Hubert, Pascal, Malik, Cheria i Richard, podczas walki 4 postacie ale to już pewnie wiesz, każdy ma unikalne zdolności więc każdym gra się inaczej, a największym atutem jest to że można w 4 osoby grać na raz podczas starć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kypq 22 Napisano 16 Marzec 2013 Ale ja nie powiedzialem, ze twoja metoda nauki jest gorsza :) Tylko ustosunkowalem sie do tego, ze w JP idzie ocenic ilosc nauczonych Kanji. W PL nie masz ustalonych 1200 slowek podzielonych na 6 klas szkoly to tez twoja analogia jak by nie patrzec nie pasuje. A powiedz jak z wymowa? Zapis w hiragana wystarcza do dobrej wymowy Kanji? Tu jest ciekawy slownik z mozliwoscia odsluchania danego Kanji http://www.saiga-jp...._dictionary.htm To co najbardziej przeraza to po kilka znaczen na jedno Kanji. Nie dosc, ze maja tysiace znakow to jeszcze pomnozyc trzeba je przez kilka znaczen na znak. Szczerze to nie mam pojecia ile jest gier z HK w wersji JP dubing EN napisy. Skoro twierdzisz ze FFXIII jest wyjatkiem to ok. Mi sie obilo o uszy, ze maja wiecej takich gier. W Polsce też są takie listy gdzie masz opisany poziom wiedzy i zakres słownictwa na poszczególne klasy. Wymowa jest prosta gdy dobadasz się z Japończykiem który uczy się naszego języka( i nasza wymowa polskiego jest prostsza do interpretacji japońskiego niż takiego anglika. Co do znaczeń to pisałem przecież że nauka kanji nic nie daje. Lepiej uczyć się znaczeń w kontekstach które spotkamy w czasie czytania bądź używania języka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 17 Marzec 2013 Apropo systemu "tytułów"...czy po zmasterowaniu jakiegoś tytułu zostaje on na stałe przypisany do postaci i nie trzeba go ekwipować czy mimo wszystko wyekwipowanie jest wymagane żeby tytuł działał ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 17 Marzec 2013 Wszystkie tytuły jeśli się czegoś z nich nauczysz np +5%hp masz automatycznie, po nauczeniu się tego, mimo że tytuł nie jest ekwipowany, arty natomiast musisz sobie wyekwipować. Każdy tytuł ma jakąś dopałkę jeśli jest wyekwipowany np move speed plus 25% jeśli masz wyekwipowany ten tytuł to poruszasz isę z 25% szybciej, jeśli nie to normalnie itp. mam nadzieje że nie zamotałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 17 Marzec 2013 A czy staty się stockują? Czyli jak mam jeden tytuł z +25% do szybkości i potem ma drugi który daje +5% do szybkości to czy razem będę miał +30% do szybkości czy tylko to jedno z poprzednich ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 17 Marzec 2013 Tak wszystko się stockuje, a co do tytułów, graj różnymi postaciami i używaj jak najwięcej różnorodnych technik, unikniesz żmudnego grania na siłę pod koniec gry każdą postacią, bo konsola używa zazwyczaj najskuteczniejszych, a resztę olewa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 17 Marzec 2013 A mogę wybierać jakie ataki mogą używać kompani, tak jak można było chociażby w Tales Of Destiny ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 17 Marzec 2013 Tak, możesz, ogólnie to masz spore pole manewru w ustawieniach zachowania poszczególnych postaci, ale na chaosie dwie postacie zazwyczaj lecza inaczej masz zgona murowanego:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 17 Marzec 2013 To jeszcze pytanie o NG+...czy jest jakaś ograniczona ilość tej przyjemności ? Czy mogę nawet mieć NG+13++ ?XD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 17 Marzec 2013 Ile dusza zapragnie, punkty do new game plus dostajesz np: za nie użycie żadnego przedmiotu leczącego podczas całej gry, co przy pierwszym przejściu jest nie wykonalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach