Skocz do zawartości
marcinka

The Walking Dead

Rekomendowane odpowiedzi

http://uk.ign.com/articles/2014/08/26/the-walking-dead-season-2-episode-5-review

9,5/10 od IGN

Niestety w Europie dzień sobie poczekamy

Tylko informacyjnie proszę (tak na prawdę to grożę permbanem haha) spoilery ukrywać aby nie psuć zabawy innym

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na koncu pablos wszystkich zjada na sniadanie :P ups :P A szybko bo za jakis czas ma wyjsc na ps4 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat opublikowany na Twiterze przez jakiegoś gracza (zaczerpnąłem z głównej):

Właśnie ukończyłem The Walking Dead: Season 2 od TellTaleGames i czuje, jakbym przebiegł maraton. Płacząc. Cholera, cóż za mocna gra.

Dla mnie jest on wymowniejszy niż recenzje. W skrócie: finał zapowiada się pięknie :)

Edytowane przez Dilerus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ukończyłem ostatni odcinek i mogę potwierdzić te słowa. O ile cały sezon miał wiele problemów tak ostatni odcinek jest znakomity. Dużo trudnych wyborów, kilka zakonczeń (nareszcie) i wszystkie ciekawe na swój sposób (chociaż może żadne specjalnie satysfakcjonujące).

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wiedzieć, bo najmocniejszą stroną sezonu pierwszego było właśnie kozacki zakończenie, które zostawiało gracza co najmniej z gulą w gardle. W TWAU niestety tego brakło, więc w tym aspekcie bardzo liczyłem na TWD.

Chociaż mam wrażenie, że pierwszy sezon (z wyłączeniem zakończenia) jakoś bardziej pozwalał się zżyć, czy identyfikować z bohaterami. Tym razem dotychczas jakoś mi tego zabrakło. Nie wiem, może to kwestia sentymentu, albo ciężej jest się utożsamiać z 9-letnią dziewczynką, którą wszyscy na około traktuję jak rambo i murzyna od najczarniejszej roboty ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odcinek już dostępny w PSN EU...ja już pobrałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odcinek już dostępny w PSN EU...ja już pobrałem :)

Poprawka. Epizod jest dostępny z poziomu przeglądarki. Należy go wyszukać po nazwie epizodu. 

Edytowane przez BarGinator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijam brak platyny, ale w ostatnim odcinku nie ma nawet jednego złotego trofka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to startuję z zabawą. Oczekiwania mam wysokie, zwłaszcza po wpisach kilku osób z tej strony. Zobaczymy co z tego będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i skończone, wszystkie przemyślenia poniżej:

Dla mnie jednak rozczarowanie. Spodziewałem się poziomu emocji porównywalnego z końcówką pierwszego sezonu, dostałem coś, moim zdaniem, większych emocji pozbawionego. Mam jedno przypuszczenie odnośnie powodu - kwestia bohaterów - łatwiej chyba było mi się utożsamiać z Lee niż z Clem. Momentalnie ciarki mnie przeszły w momencie, w którym Clem obudziła się w kamperze - to chyba wyjaśnia i potwierdza moje podejrzenia. Siedziałem jak na szpilkach nie mogąc się doczekać aż się nie dowiem czy to jej sen, czy cały drugi sezon był snem. Liczyłem gorąco na drugą opcję, niestety.

Pierwszy sezon zostawił nas z pytaniem - co stanie się z dziewczynką, którą przez 5 odcinków się opiekowaliśmy, która przeżyła tylko dzięki nam, a na końcu musieliśmy ją zostawić na pastwę losu. Natomiast teraz twórcy pozostawili mnie z pytaniem - co będzie dalej. Zdecydowanie bardziej mnie interesowała odpowiedź na pytanie zadane po pierwszym sezonie.

Po ostatniej scenie S1 siedziałem ze szczeną na podłodze zasłuchany w muzykę z napisów końcowych. A teraz? Odpaliłem tenis na TV ;)

Irytowało mnie trochę to, że momentami pozostali bohaterowie nie traktowali Clem jak małej dziewczynki tylko jak gościa od brudnej roboty. Rozumiem, że jakoś trzeba było wprowadzić suspens do gameplayu: strzelaniem, wspinaniem i innymi czynnościami. Oczekiwałbym jednak, że ten suspens będzie wprowadzony w bardziej wiarygodny sposób. Jak? To już zagwozdka ludzi z Telltale.

Brakowało też momentami większej swobody. Ot, motyw z ostatniego odcinka gdy Ruski z Majkiem chcą nam furkę skrobnąć. Chciałem strzelać do Ruskiego, ale twórcy tego niestety nie przewidzieli, bo zaplanowali, że muszę oberwać kulkę (Mike zabrał mi broń, a Rusek strzelił do mnie, zakładam, że gdybym w Majka strzelił to skończyłoby się tak samo).

Poza spoilerem dorzucę jeszcze kilka słów dziegciu (obyście się sukinkoty z Telltale tym dziegciem zakrztusili!) - zrobili już trzecią grę w tej samej konwencji - grafika na poziomie PS2 (ale to nie jest istotne, bo mi absolutnie nie przeszkadza), na ekranie zbyt dużo się nie dzieje - a jeszcze barany się nie nauczyły zrobić tego w ten sposób, żeby gra się nie ścinała i nie łapała niekiedy kilkunastosekundowych freezów. Pozostaje nam tylko liczyć na to, że przy sezonie 10 TWD może opanują magiczną sztukę robienia gier, które nie doprowadzają ludzi do szewskiej pasji. I jeszcze taki mój osobisty apel: nie warto kupować Season passa na premierę - bo w nagrodę dostajemy mocnego kopa w dupę i wiadomość, że odcinki wychodzą i tak w tak długich odstępach, że ci, którzy nie sfrajerzyli i nie kupili na premierę będą mieć ze 2-3 okazje na kupno SP w promocji zanim ostatni odcinek wyjdzie. Uffff...

Jestem też ciekawy waszych wyborów dokonanych na przestrzeni całego sezonu. Ktoś się podzieli (jest opcja w menu, która pokazuje wszystkie dokonane wybory)

Ep1:

Pomogłem Chriście

Zabiłem psa

Przyjąłem przeprosiny

Nie dałem wody

Poszedłem z Petem

Ep2:

Obwiniłem kogoś innego za zdjęcie

Usiadłem z Luke'iem

Powiedziałem Walterowi prawde

Przekonałem Waltera żeby nie zabijał Nicka

Poszedłem do Kennyego

Ep3:

Nie pomogłem Sarze

Powiedziałem Bonnie o Luke'u

Nie przyznałem się do zabrania walkie-talkie

Patrzyłem jak K tłukł Carvera

Obciąłem rękę

Ep4:

Zostawiłem Sarę

Okradłem Arvo

Poszedłem do budki

Nie trzymałem dziecka

Zastrzeliłem Rebeccę

Ep5:

Schroniłem się

Nie pomogłem Luke'owi

Nie chciałem jechać z Majkiem

Zastrzeliłem K

Zostałem z Jane

Przy okazji, komuś udało się uratować Luke'a oraz uzyskać inne zakończenie niż zabicie kennyego i powrót z Jane?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zakończenie:

Ja zabiłem Kenny'ego, a następnie poinformowałem Jane, że jest nieźle porypana i odszedłem Clementine z AJ na rękach.

Edytowane przez Dilerus
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zakończenie:

Ja zabiłem Kenny'ego, a następnie poinformowałem Jane, że jest nieźle porypana i odszedłem Clementine z AJ na rękach.

O widzisz, to by mnie zdecydowanie bardziej zaciekawiło niż to, co się zdarzyło u mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera...ja nie mogę się pozbierać, aż ograłem jeszcze raz to samo zakończenie wg tego samego schematu.

W przypadku mojego zakończenia - fakt zabicia Kenny'ego oraz poczucie bezsensowności tej decyzji, spotęgowane dodatkowo wyjątkowo wzruszającym w moim wykonaniu pożegnalnym dialogiem z Kennym...ech, ja czuje się podobnie jak przy zakończeniu sezonu pierwszego

PS. Nie ładuje mi się ekran z wyborami dokonanymi w piątym epizodzie...

Edytowane przez Dilerus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde wklepalem w przegladarke i tylko na ps3 mi wyskakuje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje wybory:

Ogolnie każdy odcinek ograłem parę razy, ale tu są moje pierwsze wybory

Ep1:

Pomogłem Chriście

Zabiłem psa

Przyjąłem przeprosiny

Nie dałem wody

Poszedłem z Petem

Ep2:

Wziąłem winę na siebie (przypadkowo ^^)

Usiadłem z Kennym

Powiedziałem Walterowi prawde

Przekonałem Waltera żeby nie zabijał Nicka

Poszedłem do Kennyego

Ep3:

Pomogłem Sarze

Nie powiedziałem Bonnie o Luke'u

Przyznałem się do zabrania walkie talkie

Patrzyłem jak K tłukł Carvera

Obciąłem rękę

Ep4:

Uratowałem Sarę

Okradłem Arvo

Poszedłem do budki

Trzymałem dzieciaka

Zastrzeliłem Rebeccę

Ep5:

Ochroniłem dziecko

Nie pomogłem Luke'owi

Nie chciałem jechać z Majkiem (w tym momencie brakowało mi opcji zastrzelenia całej trójki...)

Nie zastrzeliłem Kenny'ego

Zostałem z dzieckiem w Wellington

PS. W dużej części skopiowałem listę od Sushiego :)

PS2: Jeśli kogoś ciekawią inne zakończenia (jest ich 5) https://www.youtube.com/watch?v=ZkfXgM7LT2g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy bedzie na vite?

Przecież już jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drugi sezon nie posiada platyny ? czy jeszcze bedzie jakis odcinek..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, z tego co wiem wersja pudełkowa ma oficjalnie zapowiedzianą platynę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sezon skończony. Ostatni odcinek  rozczarował, choć z tego co się czyta wybory są dość istotne wiec ogram go jeszcze raz, co raczej nie miało żadnego sensu w I sezonie bo i tak wszystko toczy się identycznie.

Ogólnie sezon fajny , warto zagrać , ale o żadnym GOTY nie ma już mowy. Dobra gra na poziomie ale bez żadnych uniesień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas trwania piątego epizodu: 1h43min

Trzeciego sezonu chyba nie będzie? Nie wierzę, że chciałoby im się tworzyć pięć różnych historii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi