One Post Man 4596 Napisano 4 Kwiecień 2013 (edytowane) Ja uwielbiam jRPG, i tez sciagnalem gre z plusa, bedzie to moj pierwszy kontakt z nia, wiec tez chetnie Neshowi powiem czy po 10h wymiekne czy nie ;). Pierwsze opinie napawaja optymizmem :D. Edytowane 4 Kwiecień 2013 przez Bansai Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drk2 515 Napisano 4 Kwiecień 2013 Te pierwsze 10h nie jest nudne tylko po tym mniej więcej czasie fabuła rozwija skrzydła i okazuje się, że tam gdzie inne gry chylą się ku końcowi w Okami zaczyna się tak naprawde właściwa przygoda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thriller1906 7 Napisano 5 Kwiecień 2013 Czy można rozwinąć jakoś naszą bohaterkę? Nie wiem, więcej życia, atramentu? Jeżeli tak, to w jaki sposób? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ExVitallin_PL 165 Napisano 5 Kwiecień 2013 można kliknij :start: ,tam masz wszystko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dilerus 485 Napisano 5 Kwiecień 2013 Tak siedzę sobie w pracy i ciągle myślę o Okami :) Wczoraj dobiłem do 9,5h spędzonych z tą grą, więc dzisiaj zbliża się wiekopomna chwila przejścia przez pierwsze 10h rozgrywki i jedyne co mogę napisać to, to że totalnie nie zrozumiałym jest dla mnie stwierdzenie, że przez pierwsze 10 godzin, gra jest nijaka, nudna, monotonna itd. itp. Biegam sobie moją boginią cały czas zdobywające nowe moce, z których każda następne znajduje coraz ciekawsze zastosowanie. Wszystkie questy, zarówno te główne jak i poboczne powiewają delikatną nutą świeżości, naprawdę nie potrafię choćbym bardzo chciał nudzić się przy ich wykonywaniu. Całość okraszona jest bardzo fajną narracją (no dobra, cholerny dubbing - ale po kilku godzinach coś co brzmi jak syntezator mowy "Ivona" przestaje przeszkadzać), no i dodatkowo dużą dawką humoru (wypowiedzi Issuna rządzą :) ) No i masa dodatkowego content'u: mini gry, znajdźki (które chce się znajdywać), malowanie drzewek, karmienie zwierzątek itd...powiedzcie mi jak tu można się nudzić? Ta gra ma wszystko co tego typu gra mieć powinna i dziękuje, że znalazła się w PS+ bo pewnie inaczej bym o niej nie usłyszał... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszQ 1 Napisano 5 Kwiecień 2013 (...) Całość okraszona jest bardzo fajną narracją (no dobra, cholerny dubbing - ale po kilku godzinach coś co brzmi jak syntezator mowy "Ivona" przestaje przeszkadzać), no i dodatkowo dużą dawką humoru (wypowiedzi Issuna rządzą :) ) (...) Można ustawić dubbing? W moim przypadku są to dziwne wycia(?). Ale fakt, ten mały stworek rozbraja. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dilerus 485 Napisano 5 Kwiecień 2013 (edytowane) Pisząc dubbing miałem na myśli właśnie te wycia niestety - mój błąd powinno być "dubbing" :P Jak bodajże napisał Zdun w swojej recenzji, w czasach gdy powstała ta gra w grach z taką zawartością dialogów nie istniał dubbing, tu wszechobecną towarzyszącą napisom ciszę zastąpiono czymś co przypomina jęki. Ale prawda jest taka, że to zupełnie przestaje przeszkadzać po jakimś czasie. Edytowane 5 Kwiecień 2013 przez Dilerus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Duszol_PL 138 Napisano 5 Kwiecień 2013 Mam dopiero 8 godzin za sobą, gra ciekawa, odskocznia od tych wszystkich nowych, nudnych strzelanek i innego badziewia. Issun i ten pseudo rycerz są faktycznie udani. :happy: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drk2 515 Napisano 5 Kwiecień 2013 Bez przesady, długo przed Okami wychodziły już jrpgi z dubbingiem. A ten 'babbling' w Okami to albo chcieli przyoszczędzić na aktorach albo był zamierzony bo dobrze się komponuje z tym baśniowym światem. Mi on tam w ogóle nie przeszkadzał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pack 698 Napisano 6 Kwiecień 2013 Spolszczenie Okami http://okami.grajpopolsku.pl/ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 6 Kwiecień 2013 Spolszczenie tylko na wersje PS2 zapomniałeś dodać ;) Było już info o tym w tym temacie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Duszol_PL 138 Napisano 6 Kwiecień 2013 Zdecydowanie moje ulubione utwory: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszQ 1 Napisano 7 Kwiecień 2013 Utknąłem i nie wiem, co zrobić dalej. W logu mam informacje o misji dot. drzewa sakui czy jak to się pisze. Dodam, że zniszczyłem te bramy oraz zacząłem robić misję "the wanted list" :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dilerus 485 Napisano 7 Kwiecień 2013 Opisz dokładniej w którym miejscu jesteś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Duszol_PL 138 Napisano 7 Kwiecień 2013 Możesz już rysować lilie wodne? Jeśli tak to musisz przejść przez tunel na południu Shinshu field. Pewnie nie o to chodzi, ale zbyt dokładnie nie opisałeś co i jak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eaglecode 10 Napisano 8 Kwiecień 2013 Po paru godzinach gry śmiem stwierdzić że, jest to gra po prostu piękna. Kolega, który pisał aby przejść chociaż 10 godzin gry, utwierdził mnie w przekonaniu, skoro 10 godzin będzie nudne (chociaż dla mnie jest zajebiste) to już nie mogę się doczekać jak minę dzięsiątą godzinę gry ;) Te głosy , piski, bełkot czy jak to zwać, nie przeszkadza mi to w zupełności a nawet podoba. Co do grafiki to chyba w recenzji kolegi ZDUN'a przeczytałem że grafika jest ponadczasowa. 100 % racji. Grać, Grać i jeszcze raz grać :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SmaleC 280 Napisano 8 Kwiecień 2013 Po paru godzinach gry śmiem stwierdzić że, jest to gra po prostu piękna. Kolega, który pisał aby przejść chociaż 10 godzin gry, utwierdził mnie w przekonaniu, skoro 10 godzin będzie nudne (chociaż dla mnie jest zajebiste) to już nie mogę się doczekać jak minę dzięsiątą godzinę gry ;) Te głosy , piski, bełkot czy jak to zwać, nie przeszkadza mi to w zupełności a nawet podoba. Co do grafiki to chyba w recenzji kolegi ZDUN'a przeczytałem że grafika jest ponadczasowa. 100 % racji. Grać, Grać i jeszcze raz grać :) Ja mam 30 godzin na liczniku. Dawno żadna gra mnie tak nie wciągnęła jak Okami, które z resztą przechodziłem dawno temu na PS2. W grze ciągle pojawia się coś nowego, co nawet po 30 godzinach daje powiew świeżości. Mimo iż ma wady np. brak poziomu trudności - chyba w tej grze nie da się zginąć od ciosów zadanych przez przeciwnika lub trzeba mieć niezwykły talent, żeby dać się zabić oraz piszczenie/mamrotanie postaci podczas dialogów, mimo tego gra to poezja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KoRnick90 258 Napisano 8 Kwiecień 2013 Ja wczoraj zacząłem grać w Okami i jak do tej pory ciężko mi coś napisać o tej produkcji, bo grałem raptem może z 30 minut. Jednak zdecydowanie daję jej szansę, po tylu zachwytach. :) W jRPG'i chyba nawet nie grałem i ciekawe jak podejdzie mi ta produkcja. :) Przyznaję, że przy tych 'bełkotach' na początku się zdziwiłem, ale już mi to nie przeszkadza. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Palpiboy 35 Napisano 8 Kwiecień 2013 Na razie mnie nie przekonuje, ale jeszcze się nie zniechęcam (zresztą miałem już tak z paroma tytułami, które później wciągnęły mnie na dobre). Pożyjemy, zobaczymy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dilerus 485 Napisano 8 Kwiecień 2013 Mimo iż ma wady np. brak poziomu trudności - chyba w tej grze nie da się zginąć od ciosów zadanych przez przeciwnika lub trzeba mieć niezwykły talent, żeby dać się zabić oraz piszczenie/mamrotanie postaci podczas dialogów, mimo tego gra to poezja. Da się zginąć w Devil Gate w 10 falami przeciwników, gorąco polecam wizytę tam - uczy pokory :) A po za tym lepszy taki poziom trudności, niż sztuczne jego zawyżanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Duszol_PL 138 Napisano 8 Kwiecień 2013 Na razie mnie nie przekonuje, ale jeszcze się nie zniechęcam (zresztą miałem już tak z paroma tytułami, które później wciągnęły mnie na dobre). Pożyjemy, zobaczymy. Mnie gra nie przekonała przez pierwsze kilka godzin, myślałem że będzie monotonna i powtarzalna, a tu ciągle coś innego, nowe patenty i duża różnorodność. 20 godzin na liczniku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdun 1522 Napisano 8 Kwiecień 2013 (edytowane) wpadlem na forum na sekunde i tylko aby oblukac temat okami... cieszy mnie spora ilosc zwolennikow nowych tego tytulu... jak wiekszosc wie jestem absolutnym fanboyem tego tytulu ktory uwazam za najlepsza gre w jaka kiedykolwiek gralem... oczywiscie nowym przeciwnikom tej gry jak i jakims nashem ktory stara sie zniechecic wszystkim ten tytul jak zawsze szanowny kij w zad (ps tez tak "troszke" jestem fanem jrp i jakos nie widzialem go w rzadnym z dzialow tego typu aby sie udzielal ale mniejsza z tym wazne ze wiekszosc z was te smieszne posty olala...)... przede wszystkim to nie jest jrpg jeno ma jej elementy, jak ktos gral w jakies zeldy od czasow ocariny i n64, wie o czym pisze. pierwsze 10 godzin tej gry to tak naprawde intro i po pewnym twiscie fabularnym mniej wiecej w tym czasie fabula staje sie mistrzostwem swiata. szkoda ze spora wasza ilosc nie kupila tej gry tylko dostala "za dara" w plusie ja wydalem na te edycje mniej wiecej 3x gotowke i jak na nastepna generacje wyjdzie okami super hiper 3d hd master edition kupie z checia raz jeszcze.. nie znam tak naprawde innego tytulu ktory otwieral by sie na A a zamykal na Z... dzis juz nie uswiadczycie tak pelnej historii w ktorej nie ma miejsca ani na kontynuacje ani na dlc - to w 100% pelnoprawna gra ktora swoim rozbudowaniem zjada 99.99% (mechanika rozgrywki) tytulow tej generacji... dla mnie osobiscie (oczywiscie nie musicie sie zmty, zgadzac) to jedyna gra jaka wyszla kiedykolwiek ktora w moim osobistym mniemaniu w pelni zasluguje na maksymalna note (aka legendarne 10/10), owszem sporo tytulow mi sie podobalo bardzo od tych okolo 24 lat jak gram w ogole, ale ni uja zaden nie zblizyl sie do osobistego idealu gry tak jak zrobilo to w 2006 roku okami... ps. milej gry wszystkim, oby wam sie spodobala chocby w 1/4 tak jak mi ;) pozdrawiam i do usluszenia ponownie za jakis dluzszy czas- zdun. ps2. bede tu jakas godzine jeszxze wiec zapraszam na szybka dyskusje o grze. ps3. przesz prosilem modow o bana ;) Edytowane 8 Kwiecień 2013 przez zdun 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dilerus 485 Napisano 8 Kwiecień 2013 (edytowane) Może mi ktoś napisać, który moment uważany jest za przełomowy jeśli chodzi o fabułę? Chodzi mi o ten punkt, w którym kończy się intro, a zaczyna prawdziwa historia. Bo mi się ta typowo baśniowa fabuła podoba od samego początku i chyba ten moment przeoczyłem :P Proszę o odpowiedź używając "Spoilera". Edytowane 8 Kwiecień 2013 przez Dilerus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdun 1522 Napisano 8 Kwiecień 2013 (edytowane) jak myslisz ze to koniec a sie okazuje poczatkiem, nie wiem czy tam doszedles stad nawet w spoiler nie dam... wczesniej fabula jest dobra - po tym momencie mistrzowska ... Edytowane 8 Kwiecień 2013 przez zdun Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dilerus 485 Napisano 8 Kwiecień 2013 O cholera, to ja doszedłem do tego punktu po około 18h gry 0_o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach