MagEllan 2738 Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) Wrazenia gracza po przesiadce z wyscigow nierealistycznych(arcade) na GT5. Moi drodzy, gra zostala wydana w Q4.2010 tak wiec jakis czas jest juz na rynku. Ja jestem dosc nowy w swiecie PS3 ale mocno sie wkrecilem. Zakupilem gre, Academy Edt. I jestem mega zadowolony. Chcialbym zaznaczyc ze wczesniej katowalem NFS U, U2, MW, potem przesiadlem sie do Grida. Zanim zabralem sie za GT5 spedzilem tez troche czasu z NFS Shift (PS3). Do PS3 podlaczony jest DFP. Tyle tytulem wstepu. To co chcialbym powiedziec to ze gra ma swoje bledy i bolaczki. Trzeba do niej przywyknac. Dla nowicjusza menu, poroszukanie sie po nim monogosc opcji, tu listy, tam kafelki jak w Win8 moze na poczatku sie pogubic, Tak jest instrukcja w ktorej mozna sprawdzic wszystko - ale to chyba pierwsza gra gdzie siegalem do instrukcji. Nie chce tutaj wymieniac wszystkich drobiazgow z ktorymi przyszlo mi sie jako noobowi zmierzyc. Nie chce tego robic z jednego prostego powodu. Jazda wozem to jest po prostu przyjemnosc - czysta przyjemnosc. To ze mamy tu modele od praktycznie stockowych do jakis kosmicznych prototypow roznorodnosc, nie przypuszczalem ze moge miec taka przyjemnosc z prowadzenia Vitz (aka Yaris). czy innych wozow, czuc zasadnicza roznice. Przyznam ze wozy z napedem na przod lub 4x4 osobnik przechodzacy z arcade moze opanowac dosc szybko (to subiektywne odczucie). Niemniej wozy z napedem na tyl to placz, rwanie wlosow z glowy ale i wielka satysfakcja jesli sie uda. Sposob uczenia sie przychodzi dosc naturalnie. Zaczalem grac wczoraj rano oto co udalo mi sie osiagnac: poziom - A spec 13, B spec:0, postep 24% zwyciestwa: 24 Trofea: 11% Licencje: ia (zloto: 3, srebro: 9, braz 38) Nie wiem czy to duzo czy malo jak na okolo 13-15h spedzonych z gra, ale jedno wiem ta gra uzaleznia - uzaleznia przeokropnie, syndrom jeszcze jedna tylko rzecz zrobie na szybko i wylaczam konsole jest tutaj widoczny jak na dloni. Teraz mam pytanie odnosnie niektorych ustawien bo byc moze ja jestem lama i nie bardzo wiem co i jak poustawiac. Wybieram wyscig/mistrostwa w A-spec i potem opcje jazdy. Czy za kazdym razem musze je zmieniac czy moga gdzies ustawic to odgornie zeby byly moje preferowane: Chodzi o to ze zmieniam za kazdym jednym razem Kontrole trakcji na 1 i jak wchodze w nowy wyscig to znow widze domylsna wartosc 5. Pozostale ustawienia ktore mnie daja frajde to: Linia pomocnicza - wlaczona TCS: 1 wychodzenie z poslizgu: wylacz Wspomaganie kierowania: slabe ASM: wylacz ABS: 1 Nie chcialem od razu wylaczac wszystkiego bo balem sie ze zupelnie nie poradze sobie z gra. Poki to gram tez na automatycznej skrzyni biegow. Wielkim plusem jest to ze gra ma od razu profile dla roznych kierownic - po moim koszmarnym doswiadczniu z Shift gdzie dobieranie ustawien zajelo mi pare godzin zebym mogl wyczuc jak nalezy prowadzic to mile zaskoczenie. Co do samej kierownicy mataman obawiam sie ze bede musial zainwestowac w cos innego niz DFP jest dobra na poczatek, ale niekiedy 900 stopni stopni to wielki problem - jak wiemy ta kierownica sama w sobie chodzi dosc ciezko, po dolaczeniu FF wykonywanie niektorych zakretow w Licencjach lub zadan rajdowych to dla mnie koszmar. Po prostu albo nie nadarzam wejsc w zakret albo mam powazny problem z odpuszczeniem kola kierownicy we wlasciwym czasie (mysle ze jest to tez zwiazane z rozmiarem samej kierownicy). Byc moze to wina moich ustawien: Typ sterowania: Amator (dopiero zaczynam przygode z GT5) Wspomaganie: Wylacz (moze tu ktwi problem) Sila FF: 4 (na domyslnej 5 bez wspomagania za bardzo sie meczylem, juz na 4 dosc slabo czuc nierownosci i krawezniki ale z tymi ustawieniami przejechalem wiekszosc wyscigow) Oczywiscie posiadajac dodatkowe wozy czlowiek chce je wyprobowac, i fakt gra pozwala w niektorych wyscigach bez ograniczen na sciganie sie super fura przeciwko slabym stockowym wozom, ale cala przyjemnosc tkwi w wygranej jesli nasz woz nie ma wiecej Puntow Osiagow niz przeciwnicy. Mysle ze odkrywanie swiata GT zabierze mi wiele wiele godzin jak i sama gra czesto bedzie w napedzie, nie dla wygranych a dla przyjemosci z jazdy, roznymi modelami o roznym prowadzeniu. Z tego miejscia chcialbym pozdrowic wszystkich starych wyjadaczy i fanow serii GT jak i takich nieopierzonych jak ja ktorych swiat ten bardzo ale to bardzo wsciagnal. Edytowane 10 Marzec 2013 przez nallegam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mataman 680 Napisano 10 Marzec 2013 Co do kierownicy, wszystkie od DF Pro przez DFGT i na g25 czy g27 kończąc mają 900 stopni. Twój problem wynika raczej z braku doświadczenia niż z ustawień czy modelu kółka. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagEllan 2738 Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) Co do kierownicy, wszystkie od DF Pro przez DFGT i na g25 czy g27 kończąc mają 900 stopni. Twój problem wynika raczej z braku doświadczenia niż z ustawień czy modelu kółka. Jestem tego swiadomy. Obu rzeczy w sumie tzn - 900stopni, oraz moich ograniczonych umiejetnosci. Niemniej mam wrazenie ze kierownica przeokropnie ciezko chodzi co w polaczeniu z 10calami srednicy powoduje naprawde ciezki orzech do zgryzenia. Byc moze jest to rowniez kwestia wylaczonego wspomagania, coz nie dzis ale jak znajde chwile to zobacze jak jezdzi mi sie na wspomaganiu (zmiana ustawien kierownicy). Nie zmienia to faktu ze jak do tej pory udaje mi sie czerpac wielka przyjemnosci z gry niemniej momentami jest po prostu koszmarnie ciezko. Zakladam ze jesli zabraknie obycia z kolkiem i cierpliwosci i masterowania byc moze bede eksperymentowal z opcjami. Bo to jednak gra a wiec cos co ma dostarczac rozrywki. Z czasem (a jak pisalem zakladam ze czas spedzony z GT5 bedzie naprawde dlugi), bede mogl rezygnowac z kolejnych ulatwien i szlifowac swoje umiejtnosci, podwyzszajac poziom trudnosci (realnosci prowadzenia auta w polaczeniu z brakiem wspomagaczy). pozdrowienia Edytowane 10 Marzec 2013 przez nallegam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shemaforash 881 Napisano 12 Marzec 2013 Powiem Ci tak ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Kiedy pierwszy raz dostałem kółko w łapy czasy okrążeń były koszmarne w porównaniu do pada. Teraz nawet nie potrafię zrobić w miarę dobrego okrążenia bez kierownicy (oprócz szutrów). Nauczyłem się jeździć na kierownicy robiąc testy licencyjne na złoto, zajęło mi to około 2 tygodnie. Jak potem wsiadłem w auto na nurburgring czułem się jakbym grał w inną grę. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagEllan 2738 Napisano 12 Marzec 2013 Powiem Ci tak ćwicz i jeszcze raz ćwicz. A ty myslisz ze co ja robie po nocach :) A tak serio wiem ze o cwiczenia tu chodzi, ogolnie w moim wypadku pomoglo wlaczenie wspomagania w ustawieniach kierownicy. Pozatym to nie tylko kwestia cwiczenia, na poczatku problemem bylo to ze czesto w zapale do wyscigu zapominalem o tak waznej rzeczy jak np opony. I tak podchodzac golfem do Eiger Nordwand (Tor krotki) myslalem ze kierownice urwe z blatem biurka ;) potem poszedlem po rozum do glowy zapodalem probe czasowa, pomeczylem sie z zakretem ostre S. bylo lepiej ale nie idealnie. Przejechalem podium ale nie zloto. Ogladam powtorke i w tym momencie olsnienie - zmienic opony. Genialne w swojej prostocie - lepsza przyczepnosc, pozwala mi na lepsze opanowanie pojazdu oraz plynniejsze wchodzenie w zakrety (w przypadku domyslnych opon slizgalem sie tak ze musialem ostro kontrowac). Tak wiec poki co dalej ze mnie amator (poziom realizmu prowadzenia wozu), ale zamierzam piac sie wyzej. To co jest w tej grze rewelacyjne ze ona nie zniecheca, po prostu masz wyzwanie i od Ciebie zalezy jak do niego podejsciesz: max tunining, wiecej wspomagaczy, czy wlasnie nabywanie praktyki. Pozatym gra daje jeszcze jedno nawet jesli po raz kolejny polegne na jakims wyzwaniu moge to zostawic na czas jakis, i dla samej przyjemnosci prowadzania samochodow (nie koniecznie super hiper wypasionych), wejsc w szybki wyscig i przejechac nürburgring nordschleife - VW Lupo a potem dla porownania VW Scirocco. Jesli chodzi o licencje to zabralem sie za S ale poleglem no i wiekszosc moich wynikow w poprzednich licencjach to niestety braz. Pewnie wroce do szlifowania swoich umiejetnosci. (na padzie nawet nie probowalem grac - balem sie ze to zabije przyjemnosc) pozdro 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dwypij 92 Napisano 13 Marzec 2013 (edytowane) Możecie mi powiedzieć, czy gdy kupię GT5: Academy Edition to po instalacji będę mógł śmigać na starym savie? Szkoda mi tych parudziesięciu godzin, z drugiej strony Academy to jednak trochę nowego za śmieszną kasę. Na padzie Gran jest przyjemne, ale kierownica podnosi przyjemność na niespotykany poziom. Przeszedłem na padzie 80%, kierownicę DF Pro miałem w kartonie z zamierzchłych czasów PS2, potem dodatkowo kupiłem Wheel Stand Pro i od razu wyłączyłem wszystkie wspomagacze oprócz ABS na 1 i lekkiego wspomagania kierownicy. I tak jestem amatorem, ale trzaskanie wyzwania AMG na kierownicy to było coś co będę długo pamiętał. Edytowane 13 Marzec 2013 przez dwypij Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mataman 680 Napisano 13 Marzec 2013 Save bedzie działał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NERVUS_PL 1528 Napisano 13 Marzec 2013 (na padzie nawet nie probowalem grac - balem sie ze to zabije przyjemnosc) I o to chodzi. Ćwicz i się nie poddawaj. A jak jakiś czas nie wchodzi, to olej to :) Taki hint dla początkującego ==> największy miód GT5 ukryty jest w online. Z takim podejściem, czeka Cię masa wspaniałych godzin i tysiące km w GT :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagEllan 2738 Napisano 13 Marzec 2013 I o to chodzi. Ćwicz i się nie poddawaj. A jak jakiś czas nie wchodzi, to olej to :) Taki hint dla początkującego ==> największy miód GT5 ukryty jest w online. Z takim podejściem, czeka Cię masa wspaniałych godzin i tysiące km w GT Dzieki za hint niemniej boje sie ze mimo iz przyjemnosc z jazdy w GT jest rewelacyjna to bedzie mi nieco smutno jak skoncze wyscig bedac zdublowanym przez cala stawke. Cwicze - choc robie przerwy na B-spec. za 10 dni bede mial prawie 2 tygodnie odwyku od PS3. Jak pisalem wczesniej, sama przyjemnosc z jazdy i proba zrobienia wszystkiego zeby dobrze pojechac (niezaleznie od wyniku, trybu rozgrywek czy aktualnie wybranego wozu) jest tak wielka ze wydaje mi sie ze GT5 bedzie gra na dlugie lata :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NERVUS_PL 1528 Napisano 13 Marzec 2013 Jak pisalem wczesniej, sama przyjemnosc z jazdy i proba zrobienia wszystkiego zeby dobrze pojechac (niezaleznie od wyniku, trybu rozgrywek czy aktualnie wybranego wozu) jest tak wielka ze wydaje mi sie ze GT5 bedzie gra na dlugie lata :) Dokładnie. Ja jeżdżę od dnia premiery, więc już parę latek :), a nie poczułem znudzenia, czy ogrania w GT. Spokojnie pobawię się nią jeszcze, przynajmniej do wyjścia GT6. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil1987pro 3 Napisano 18 Marzec 2013 jak gosc to robi wiecie moze 52000hp w aucie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s0-Vicky 312 Napisano 18 Marzec 2013 Zlamali kod gry i pojawiaja sie coraz czesciej modyfikowane auta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzmiwtrzcinie 317 Napisano 18 Marzec 2013 (edytowane) Ostatnio mnie naszła chęć na GT, ale mam pytanie związane z academy edition, a mianowicie, czy mój save z premierowej wersji gry będzie kompatybilny z academy edition i tymi wszystkimi patchami, które wyszły w tym czasie? edit: Zacząłem czytać wątek od 1szej strony a odpowiedź znalazłem kilka postów wyżej, już nieważne :) No i jeszcze jedno pytanie, jak się sprawy w multiplayerze mają, jest z kim jeszcze grać? Edytowane 18 Marzec 2013 przez brzmiwtrzcinie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INO1 101 Napisano 19 Marzec 2013 No i jeszcze jedno pytanie, jak się sprawy w multiplayerze mają, jest z kim jeszcze grać? GT nie umiera nigdy - codziennie jest masa ludu...... ja gram 2,5 roku a ostatnio tylko online..... dzień w dzień.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c0r 29 Napisano 19 Marzec 2013 Zgadzam się z przedmówcą - w multiplayer w GT 5 gra masa ludzi i nie będzie problemu ze znalezieniem towarzysza do wspólnej gry. Ewentualnie można zgadać się na tym forum w odpowiednim temacie o ustawkach online. Być może kiedyś z Wami pojeżdżę, bo ostatnio miałem sporą przerwę od tej gry, a i mój skill zbyt wielki nie jest. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzmiwtrzcinie 317 Napisano 22 Marzec 2013 (edytowane) Wykorzystałem kod z academy edition na koncie, gdzie kupuję wszystkie gry, odpalam grę na głównym koncie i te dodatki, które pobrałem chyba nie działają. Wchodząc do salonu przy niektórych autach pojawia się strzałka i po próbie kupna pojawia się informacja, że należy pobrać zestaw samochodów 2/3. Da się coś z tym zrobić, czy zmarnowałem kod? edit: Dzięki, nie wiedziałem o tym. Edytowane 23 Marzec 2013 przez brzmiwtrzcinie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sk316fx 50 Napisano 22 Marzec 2013 A czy z menu głównego kliknąłeś 'dodatki' > zainstaluj? W menu głównym to jest chyba ostatnia ikonka, ale pewny nie jestem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzmiwtrzcinie 317 Napisano 23 Marzec 2013 Mam kolejne problemy. Po pierwsze jestem prawie pewien, że poznikało mi sporo samochodów z garażu, czy takie coś jest możliwe, da się je jakoś przywrócić? Zniknęło mi chyba też trochę wozów zdobywanych jako nagroda w zawodach, a tych zapewne nie będzie się dało normalnie kupić? Druga sprawa to dziwny błąd w wymogach wyścigu. Zawody wymagają wozu np. z 1979r. lub starszego, ale gra nie chce mi zaakceptować auta z np. 1970, inne wymogi typu opony spełnia na pewno. Jest na to jakaś rada, a może ja coś źle robię? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fuczak 43 Napisano 26 Marzec 2013 Pytanie, czeka mnie przesiadka na inna konsolę. Czy samo zgranie save i wrzucenie na nowa konsole wystarczy by zachować auta z GT Academy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 26 Marzec 2013 Tak. Wystarczy save. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fuczak 43 Napisano 26 Marzec 2013 (edytowane) a w wypadku jak bym usunął przez przypadek, nie wiem co się morze przydarzyć przy migracji, jest szansa na ponowne ich ściągniecie? konkretnie pytam o samochody z GT academy bo z dlc to nei sadze by sie nie dalo Edytowane 26 Marzec 2013 przez Fuczak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 26 Marzec 2013 Tak. Będziesz je mieć w liście pobranych w sklepie PSS. Oczywiście na swoim koncie tylko. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fuczak 43 Napisano 26 Marzec 2013 (edytowane) tak patrzę na ta listę na PS Store i jedyny jaki mam to nissan gt academy , a reszta tych niebieskich ktore sie otrzymywało w GT Academy za złota nie ma :/ nie da sie, o to co znalazłem: pod lista samochodów * Once we start distributing a gift, you'll be able to redeem it anytime until the end of the distribution period. * The distribution period for all gifts will close on 25 January 2013. Edytowane 26 Marzec 2013 przez Fuczak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 26 Marzec 2013 Na savie tak czy siak powinny być. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czombersanok 2 Napisano 3 Kwiecień 2013 Witam. Mam pytanie odnośnie kamery. Domyślnie w grze jest ustawiona ze zderzaka i chciałbym dokonać zmiany. Za Chiny ludowe nie mogę znaleźć tego w opcjach. Jest w ogóle taka możliwość? A jeśli jest to gdzie można tego dokonać w grze? I czy grając we 2 graczy na splitscreenie też można zmienić kamerę? Dziękuję z góry za odpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach