helganin 134 Napisano 1 Listopad 2014 Może nie będę ryzykował i wyśle teraz na tygodniu, gta zawsze można kupić na XO (jak nie wytrzymam) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz1501 84 Napisano 1 Listopad 2014 (edytowane) Witam, na wstępie przepraszam jeśli zadaję to pytanie w złym temacie. Mam jednak nadzieję, że nie robię offtopu.Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupienia ps4, teraz jest to prawdopodobnie kwestia dni. Miałem już pytać o to wcześniej, a teraz robię to tym bardziej widząc wasze problemy i usterki: czy w obliczu ewentualnej usterki pierwsze co to udaję/kontaktuję się ze sklepem, w którym kupiłem towar? Czy oni mi to próbują naprawić i jeśli tak to na podstawie jakiej umowy. Czy może zamiast tego sprawa od razu kierowana jest do Sony i to z nimi muszę się użerać? Ostatnia kwestia to dodatkowe gwarancje oferowane m.in przez MediaMarkt za opłatą około 200zł. Czy jest to pic na wodę i w przypadku usterki i tak praktycznie wszystko będzie załatwiane w ten sam sposób, czy może są oni wtedy faktycznie zobowiązani do naprawienia konsoli/pada. Pozdrawiam. @cMonry, dzięki wielkie za odpowiedź :) Edytowane 1 Listopad 2014 przez Mariusz1501 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 1 Listopad 2014 Na prawdę myślicie że "sklep" będzie sam naprawiał konsole czy akcesoria? W każdym sklepie jest własny lokalny serwis każdej firmy której maja produkty? ... myślcie logicznie ludzie. Kontaktujesz się z Sony przez pierwszy rok, później ze sklepem (i jak oni sobie to załatwią cię nie interesuje - zwykle powołujesz się na niezgodność towaru z umową chyba że masz przedłużoną "gwarancję"). Przy dodatkowych ubezpieczeniach/gwarancjach czytaj dokładnie umowę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz1501 84 Napisano 1 Listopad 2014 Nie wiem, dlatego pytam, wybacz że widocznie głupio i nielogicznie. Dzięki za odpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom 75 Napisano 1 Listopad 2014 Z tego co wiem liczy sie data zgloszenia na infolinii Playstation. Wyslalbym na zas i moja premierowke... ale nic si zlego nie dzieje. Patrzac na historie niektorych i jakie konsole otrzymali to strach ryzykowac... no chyba ze rzeczywiscie padla... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helganin 134 Napisano 1 Listopad 2014 Oto jak mój napęd oddaje płytę:http://www.supershare.pl/?d=A28969802 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cMonry 28 Napisano 1 Listopad 2014 Witam, na wstępie przepraszam jeśli zadaję to pytanie w złym temacie. Mam jednak nadzieję, że nie robię offtopu. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupienia ps4, teraz jest to prawdopodobnie kwestia dni. Miałem już pytać o to wcześniej, a teraz robię to tym bardziej widząc wasze problemy i usterki: czy w obliczu ewentualnej usterki pierwsze co to udaję/kontaktuję się ze sklepem, w którym kupiłem towar? Czy oni mi to próbują naprawić i jeśli tak to na podstawie jakiej umowy. Czy może zamiast tego sprawa od razu kierowana jest do Sony i to z nimi muszę się użerać? Ostatnia kwestia to dodatkowe gwarancje oferowane m.in przez MediaMarkt za opłatą około 200zł. Czy jest to pic na wodę i w przypadku usterki i tak praktycznie wszystko będzie załatwiane w ten sam sposób, czy może są oni wtedy faktycznie zobowiązani do naprawienia konsoli/pada. Pozdrawiam. Najlepiej zgłaszać się do sklepu z reklamacją z tytułu niezgodności towaru z umową. Główne zalety takiego postępowania to przede wszystkim możliwość żądania wymiany na nową oraz termin 14dni, w których sklep musi dać Ci odpowiedź. Zgłaszając się do Sony możesz czekać i miesiąc, dostaniesz też jakąś naprawianą konsolę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helganin 134 Napisano 1 Listopad 2014 (edytowane) A może inaczej :) orientuje się ktoś ile kosztuje napęd lub mechanizm wysuwania płyty i jaki jest koszt naprawy go? Nie za bardzo chce wysłać konsole bo mam zadbaną i wszystko oprócz tego wyżej działa idealnie. Nie wiadomo jaką konsole mi przyślą (porysowaną?) i po jakiej naprawie. Pierdo.e nie wysyłam, tylko pada. Konsola wiem że jest moja i sprawna oprócz tego mechanizmu który jak się rozrusza chodzi normalnie :P Edytowane 2 Listopad 2014 przez helganin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom 75 Napisano 4 Listopad 2014 Czy ktos wie czy oddajac konsole do sklepu z tytulu niezgodnosci z umowa musze miec killzona z bundla ktory byl dodawany do konsoli ? Czy wystarczy sama konsola ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siudak83 278 Napisano 4 Listopad 2014 U mnie nakładki założone po miesiącu używania pada i gry w fifę ale dziś w padzie kupionym z konsolą,na którego został mi miesiąc gwarancji jest problem z bieganiem w grach,coś z lewym analogiem się popsuło. Zadzwoniłem na infolinię w czwartek ma być kurier, nie musiałem nawet mieć dowodu zakupu wystarczy nr seryjny pada.Zobaczymy co z tego wyniknie bo w drugim padzie nie licząc gumek zacina mi się r2 więc mam zamiar go wysłać jak wróci ten pierwszy. Na infolinii ostrzegł tylko,że może to potrwać do 3 tyg ale nie naprawiają tylko wymieniają na nowe.Mam nadzieję,że pierwszy pad jakoś wróci szybko bo na drugi nie mam paragonu i nie wiem kiedy dokładnie kupiłem ale z 1-2 miesięcy mam chyba zapasu więc muszę szybko działać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 5 Listopad 2014 (edytowane) OK, podsumuję mój kontakt z servicedeskiem Sony i przebieg reklamacji pada. W brew temu co dużo osób pisze - wszystko było OK. Na początku miałem małe przejścia z ServiceDeskiem ale wniknęły z mojej winy, z idiotyzmu agenta, mojego pośpiechu i problemu z etykietami dla kuriera. ...ale bardziej z mojej winy i tymczasowego braku dostępu do drukarki. Sam sobie stworzyłem problem, znalazłem jego rozwiązanie i musiałem wtłuc to do głowy agentowi pierwszej linii któremu nie płacą za myślenie tylko za odebranie telefonu i podążanie za skryptem. Pretensje mogę mieć tylko do siebie :D Taka sytuacja. Tak FYI: Przy zamówieniu etykiet pocztą - idą około 3 dni robocze. 23/10/2014 - pad odebrany przez kuriera (DPD). 30/10/2014 - mail od Sony o otrzymaniu pada na serwisie we Francji 31/10/2014 - mail o wysyłce (UPS). 05/11/2014 - otrzymałem pada. Do Francji idzie dłużej ponieważ przechodzi jeszcze przez jakieś nasze Polskie centrum - przesyłka DPD docelowo idzie do (okolic) Wrocławia i dopiero stamtąd jest wysyłana dalej. Trzeba liczyć średnio: ~ 6 dni roboczych do Francji ~ 3 robocze do Polski ~1 dnień wymiana pada Pady wymieniane są z automatu. Przy konsoli dołożyć trzeba czas naprawy - nie wiem ile. Dodając weekendy i ewentualne święta państwowe - trzeba liczyć 2 tygodnie na sam transport w obie strony. Podsumowując: Samo załatwienie sprawy przez SD - bez problemów. Jasny i przejrzysty przekaz gdzie pad idzie, jak idzie, co z nim będą robić, itp. Jasna informacja o tym jakim kurierem będzie wysyłany w obie strony - DPD i UPS. Informacja z serwisu o otrzymaniu pada oraz jego wysyłce. Od razu przedstawiona możliwość zadzwonienia na wsparcie techniczne i otrzymania listów przewozowych w obie strony (powrotny dopiero po otrzymaniu maila od Sony o wysyłce). Pad - nowy. Seria 221 Kolor o wiele bardziej matowy Gumki są bardziej hmm "śliskie"? , czuć zupełnie inny, twardszy materiał w dotyku bardzo podobny do tego z DS3. Edytowane 5 Listopad 2014 przez SephiroT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom 75 Napisano 5 Listopad 2014 Jeszcze raz zapytam bo dla mnie to wazne. Czy oddajac do sklepu powolujac sie na towar niezgodny z umowa musze spakowac caly komplet lacznie z killzonem z bundla ? Jak jest z dyskiem, mozna dac konsole bez dysku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TeraJacek 2089 Napisano 5 Listopad 2014 Chłopie po co się powtarzasz? Dwa posty wyżej zadałeś to samo pytanie... Jak Ci zależy na czasie to dzwoń do sprzedawcy i zapytaj czego sobie życzy. Konsole bez dysku? Jaja sobie robisz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 5 Listopad 2014 Jeszcze raz zapytam bo dla mnie to wazne. Czy oddajac do sklepu powolujac sie na towar niezgodny z umowa musze spakowac caly komplet lacznie z killzonem z bundla ? Jak jest z dyskiem, mozna dac konsole bez dysku ? Gwarancja to osobna sprawa a niezgodność towaru z umową osobna. Tak jak Toreso napisał - dzwoń i się dowiaduj ale myślę że sklep sobie zażyczy (licząc na niekompletność) wszystko co było z konsolą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anginsan 3 Napisano 5 Listopad 2014 26 konsola trafiła do serwisu e-mail dostałem 27, ale konsultant się wygadał, że 26 już była. Mamy 5 listopada i nic ;) (10 DNI W SERWISIE) Konsola, która drugi raz poszła na naprawę z powodu jej głośnej pracy za pierwszym razem ją tak naprawili, że guzik to dało. Podejrzewam takie rozwiązanie w piątek ją wyślą wraz z informacją, że nie znaleźli usterki wtedy mnie coś trafi i konsola ląduje na allegro może ktoś chętny ;). Cwaniaczki pewnie zobaczyli, że drugi raz wysłałem to wyszli z założenie ze sobie poleży żebym się nauczył więcej nie wysyłać ;O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom 75 Napisano 5 Listopad 2014 Powtarzam sie dlatego ze niendostalem wczesniej konkretnej odpowiedzi. Mialem reklamowac z powodu glosnej pracy np prz cod:aw. Ale z tego co napisal przedmowca to chyba nie ma sensu skoro tak postepuja. Przynajmniej wszystko inne dziala ok - jeszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 5 Listopad 2014 Gnom - niezgodność z umową nie ma nic wspólnego z serwisem ani naprawą. Poczytaj sobie o tym w necie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anginsan 3 Napisano 5 Listopad 2014 (edytowane) Powtarzam sie dlatego ze niendostalem wczesniej konkretnej odpowiedzi. Mialem reklamowac z powodu glosnej pracy np prz cod:aw. Ale z tego co napisal przedmowca to chyba nie ma sensu skoro tak postepuja. Przynajmniej wszystko inne dziala ok - jeszcze Nigdy!! albo ci naprawię, że nie naprawią, albo wyślą porysowaną i guzik zrobią !! Napisałem na ich Facebooku będę wdzięczny za podbijanie posta i udostępnianie może tą drogą coś wywalczę... I Hit Sezonu żałuje, że nie nagrywałem Konsultanta Polski Serwis nie ma możliwości kontaktu z Serwisem we Francji !!! ;) Edytowane 5 Listopad 2014 przez Anginsan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom 75 Napisano 5 Listopad 2014 Ja wiem ze nie ma, ale zastanawialem sie nad sciezka procedury i ... zostaje raczej z konsola. Pewnie i wam Wasze konsole bylyby slyszalne jakbyscie praktycznie grali na sciszonym tv, a w sluchawkach gram rzadko. Mialem nagrac dzwiek konsoli ale wypaczony troche efekt, jak przy mikrofonie punktowym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 5 Listopad 2014 (edytowane) Serwis > tylko konsola bez dysku i akcesoriów - kontakt przez wsparcie Playstation. Niezgodność z umową - na 99% wszystko co było w konsoli - kontakt ze sklepem i żądasz nowego sprzętu. Wszystko załatwiasz ze sklepem - najlepiej do nich zadzwoń i się dowiedz co i jak. Będą próbowali cię zbyć bo to oni są w plecy. Sony z tym nic wspólnego nie ma. Edytowane 5 Listopad 2014 przez SephiroT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeX 631 Napisano 5 Listopad 2014 OK, podsumuję mój kontakt z servicedeskiem Sony i przebieg reklamacji pada. W brew temu co dużo osób pisze - wszystko było OK. Na początku miałem małe przejścia z ServiceDeskiem ale wniknęły z mojej winy, z idiotyzmu agenta, mojego pośpiechu i problemu z etykietami dla kuriera. ...ale bardziej z mojej winy i tymczasowego braku dostępu do drukarki. Sam sobie stworzyłem problem, znalazłem jego rozwiązanie i musiałem wtłuc to do głowy agentowi pierwszej linii któremu nie płacą za myślenie tylko za odebranie telefonu i podążanie za skryptem. Pretensje mogę mieć tylko do siebie :D Taka sytuacja. Tak FYI: Przy zamówieniu etykiet pocztą - idą około 3 dni robocze. 23/10/2014 - pad odebrany przez kuriera (DPD). 30/10/2014 - mail od Sony o otrzymaniu pada na serwisie we Francji 31/10/2014 - mail o wysyłce (UPS). 05/11/2014 - otrzymałem pada. Do Francji idzie dłużej ponieważ przechodzi jeszcze przez jakieś nasze Polskie centrum - przesyłka DPD docelowo idzie do (okolic) Wrocławia i dopiero stamtąd jest wysyłana dalej. Trzeba liczyć średnio: ~ 6 dni roboczych do Francji ~ 3 robocze do Polski ~1 dnień wymiana pada Pady wymieniane są z automatu. Przy konsoli dołożyć trzeba czas naprawy - nie wiem ile. Dodając weekendy i ewentualne święta państwowe - trzeba liczyć 2 tygodnie na sam transport. Podsumowując: Samo załatwienie sprawy przez SD - bez problemów. Jasny i przejrzysty przekaz gdzie pad idzie, jak idzie, co z nim będą robić, itp. Jasna informacja o tym jakim kurierem będzie wysyłany w obie strony - DPD i UPS. Informacja z serwisu o otrzymaniu pada oraz jego wysyłce. Od razu przedstawiona możliwość zadzwonienia na wsparcie techniczne i otrzymania listów przewozowych w obie strony (powrotny dopiero po otrzymaniu maila od Sony o wysyłce). Pad - nowy. Seria 221 Kolor o wiele bardziej matowy Gumki są bardziej hmm "śliskie"? , czuć zupełnie inny, twardszy materiał w dotyku bardzo podobny do tego z DS3. Miales pada serii 111/211? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 5 Listopad 2014 @DeX Wysyłałem 111. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anginsan 3 Napisano 5 Listopad 2014 Najdłużej paczka do Francji idzie 7 dni, jakie 14. To wszystko obskakuję UPS zresztą bardzo sprawnie. Cały problem Sony obija się o beznadziejne najtańsze firmy zewnętrzne Polski oddział, serwis Francja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 5 Listopad 2014 Anginsan czytaj ze zrozumieniem. Napisałem transport 2 tygodnie ... chodziło o cały, zwłaszcza że wyżej masz wyszczególnione co i ile szło. Jakimś cudem z 6 dni roboczych zrobił bym 2 tygodnie? ... Co do serwisu ...był PRAM ale już nie robią PlayStation. Taki to wielki problem że przesyła idzie parę dni dużej? Dodałem że cały transport to około 2 tygodnie żeby nie było niedomówień. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siudak83 278 Napisano 6 Listopad 2014 U mnie nakładki założone po miesiącu używania pada i gry w fifę ale dziś w padzie kupionym z konsolą,na którego został mi miesiąc gwarancji jest problem z bieganiem w grach,coś z lewym analogiem się popsuło. Zadzwoniłem na infolinię w czwartek ma być kurier, nie musiałem nawet mieć dowodu zakupu wystarczy nr seryjny pada.Zobaczymy co z tego wyniknie bo w drugim padzie nie licząc gumek zacina mi się r2 więc mam zamiar go wysłać jak wróci ten pierwszy. Na infolinii ostrzegł tylko,że może to potrwać do 3 tyg ale nie naprawiają tylko wymieniają na nowe.Mam nadzieję,że pierwszy pad jakoś wróci szybko bo na drugi nie mam paragonu i nie wiem kiedy dokładnie kupiłem ale z 1-2 miesięcy mam chyba zapasu więc muszę szybko działać. I dziś kurier się nie pojawił na w DPD nie mogę interweniować bez nr nadanego na odbiór paczki,które powinno mięć sony ale niestety konsultant nie może mi go podać bo to system wysyła i nie mają do tego dostępu sic! Poprosiłem o wysłanie etykiet na paczkę poczty polskiej i sam wyślę tą paczkę,będę mógł od razu ją sam śledzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach