Skocz do zawartości
pablos_83

Dark Souls II: Scholar of the First Sin

Rekomendowane odpowiedzi

Robie NG++ ale nurtuje mnie jedno pytanie. Uzyje spoiler taga, bo mozliwe ze pojade spoilerem.

Nie rozumiem w grze dwóch rzeczy,  moze ktos bedzie umial to wyjasnic. Pierwsza sprawa, wątek Lucatiel. Spotykam ja kilka razy, czesto przywoluje ją do walki z bossami (jesli to mozliwe) ale jakos jej wątek mi umknął. Co sie z nia dalej dzieje? Mam wrazenie ze jej historia jest niedopowiedziana, czy ja cos moze przeoczyłem? Brakuje mi jakiegos zakonczenia jej sprawy. Cos jak było w DS1 z panem "cebulą" :) Kiedy to po wykonaniu poprawnie calego jego questa dawał slaba czyli najlepszy kamien.

Sprawa druga, bardziej pytanie, idąc do Grzesznicy wczesniej w tym zatopionym pomieszczeniu po lewej stronie za zamknięta kratą siedzi rycerz... z ktorym ani nie mozna pogadac ani nic z nim zrobic (jedynie zabic). Nie dziekuje nawet za uwolnienie, a powinien :) Czy ktos odkrył z nim jakies wydarzenie? Nie mozliwe ze uwalniamy kogos kto tylko siedzi i nie odezwie sie słowem. Moze gdzies potem pojawia sie w grze?

Bede wdzieczny za wasze rozmyslania w tych kwestiach :)

Edytowane przez carsonix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle to ja wiem, grajac na NG++ udało mi się za każdym razem otrzymac od niej "prezenty". Mi raczej chodzilo o to co sie dzieje z nia dalej, w sensie po piątym spotkaniu, czy "uratowała się", czy moze gdzies ginie albo umiera itd. Jak wiemy, powoli staje się pustą i ten wlasnie wątek mnie interesowal. To kiedy nam cos daje jakby konczy ten quest z nią, ale nie wyjasnia co sie dzieje dalej. A o to wlasnie mi raczej chodzilo :)

Edytowane przez carsonix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem grać w pierwsze dlc i stwierdzam, że całkiem przyjemna lokacja. Fajny patent z platformami no i w końcu pojawiają się jakieś skróty, które fajnie spinają lokację. Ciekawe jak będzie dalej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pier.... nie ogarnął bym tego  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decyzja zapadła kilka dni temu i postanowiłem zakupić Dark Souls 2. Gra właśnie doszła, więc szykuje się powoli do początku rozgrywki. W Dark Souls nie grałem, ale grałem w Demon's Souls i styl gry jaki tam preferowałem to build oparty na dwóch mieczach i zręczności, stąd też postać startowa jaką wybiorę w DS2 to swordsman i tu pojawia się pytanie, czy ktoś z Was ma jakieś wskazówki pod tego builda? Założenia serii od From Software znam, ale może jakieś ważne wskazówki dla nowicjusza w tej konkretnie części "soulsów"? 

Edit:

O co chodzi z "Pomnikiem blokującym drogę" w Przedsionku? Jak to odblokować?

Edytowane przez Dilerus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretnie to musisz posiadać Starą Pachnącą Gałąź, którą najprościej kupić u Melentii w Kniei Upadłych olbrzymów, to lokacja w sam raz na początek gry więc powinieneś tam trafić w miarę szybko, o ile już tam nie doszedłeś. Jednak nie radzę marnować tej gałęzi na posągu w przedsionku... będzie kilka innych okazji żeby użyć takie gałązki ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje się ktoś gdzie teraz najlepiej farmić medale do Sunlight Covenantu? Sokolniki dropią jak krew z nosa, a pod miejscówkami z bossami to tylko raz mnie przywołał jakiś koleś. Masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje się ktoś gdzie teraz najlepiej farmić medale do Sunlight Covenantu? Sokolniki dropią jak krew z nosa, a pod miejscówkami z bossami to tylko raz mnie przywołał jakiś koleś. Masakra.

A na których bossach próbowałeś? Może masz za dużo SM na daną lokację. 

Ja medale wyfarmiłem pomagając ludziom przy bossfightach. Z sokolników wypadły mi może dwa i się poddałem, a pomagać innym zawsze fajnie  :)

Jeżeli miałbym Ci coś polecić to wybieraj bossów, których stosunkowo łatwo i szybko pokonać, wtedy nie traci się tak dużo czasu. Ja najwięcej pomagałem na Magusie, na Twind Dragonraiderach i wcześniej na Covetus Demon

Decyzja zapadła kilka dni temu i postanowiłem zakupić Dark Souls 2. Gra właśnie doszła, więc szykuje się powoli do początku rozgrywki. W Dark Souls nie grałem, ale grałem w Demon's Souls i styl gry jaki tam preferowałem to build oparty na dwóch mieczach i zręczności, stąd też postać startowa jaką wybiorę w DS2 to swordsman i tu pojawia się pytanie, czy ktoś z Was ma jakieś wskazówki pod tego builda? Założenia serii od From Software znam, ale może jakieś ważne wskazówki dla nowicjusza w tej konkretnie części "soulsów"? 

Edit:

O co chodzi z "Pomnikiem blokującym drogę" w Przedsionku? Jak to odblokować?

Jeżeli pytasz o pomnik zaraz przy Majuli koło gościa z niebieskim mieczem to nie idź tam na początku. Lepiej udaj się do Kniei tak jak pisał Ivrass. Na początku gałęzie ci się przydadzą, potem jest ich sporo i będziesz mógł ożywić wszystkie posągi ( a przynajmniej większość)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do usunięcia.

Edytowane przez anarom 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem wczoraj w Kniei i doszedłem do drugiego ogniska czyszcząc wszystko po drodze...ale co ja się naginąłem, mówię Wam :) Póki co moje wrażenia są takie, że jest trudniej niż w Demon's Souls, ale może to tylko ze względu na okres czasu jaki minął od kiedy ostatnio grałem w Soulsy. Co do pomników, rozumiem że na tym etapie gry mam je po prostu "olać" i wrócić do nich w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sokolnikach to jest najlepsza opcja na medale w singlu i nie ma lepszej. Polecam założyć jeszcze tarczę o nazwie Watchdragon Parma, no i można jeszcze łyknąć zardzewiałą monetę.

Ja miałem szczęście bo czasami sypały się hurtowo, chodź zdarzały się zadyszki. Najważniejsze to zewrzeć poślady i być cierpliwym ;).

Byłem wczoraj w Kniei i doszedłem do drugiego ogniska czyszcząc wszystko po drodze...ale co ja się naginąłem, mówię Wam :) Póki co moje wrażenia są takie, że jest trudniej niż w Demon's Souls, ale może to tylko ze względu na okres czasu jaki minął od kiedy ostatnio grałem w Soulsy. Co do pomników, rozumiem że na tym etapie gry mam je po prostu "olać" i wrócić do nich w przyszłości.

A ja ci polecam odczarować pomnik obok siedzącego rycerza z niebieskim mieczem. Dzięki temu będziesz miał dość prostą drogę do sprzedawcy bez ciała i kupisz sobie od niego Claymore, który był dla mnie jedną z lepszych broni. Jak już zrobisz u niego zakupy to sobie wrócisz. Gość leży

w zamglonym lesie z niewidzialnymi assassinami, trzymaj się lewej strony. Jeżeli nie chcesz się męczyć z ekipą napadową po zdjęciu klątwy z pomnika, biegaj w kółko aż otworzą się drzwi i przez nie czmychniesz

Edytowane przez anarom 1
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ja mam dopiero...112 lvl i to pierwsze NG także powinno być ok. Widzę zjawy...sporo ludzi gra. Tylko raz mnie jeden koleś przyzwał. Stawiam znaki przed każdym bossem ale nic z tego nie wychodzi.

Mam jeszcze głupie pytanie bo nie pamiętam...jak ulepszam armor co zwiększa item discovery to to item discovery też się zwiększa?

Edytowane przez Frost Prime

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wraz z pojawieniem się wersji Scholar Of The First Sin zlikwidowano mechanikę bezpośredniego awansu w covenancie Dzwonników? Miałem ze sobą phantoma, ale udało mi się wykończyć za jednym podejściem i Berserkera i najeźdźce online, a mimo to nie zaliczyłem automatycznego awansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może ktoś opisać jak wygląda coop w DS2? Jakie są ograniczenia itp.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie gralem w gry z serii DS, dosc szybko sprzedalem swoje PS3 i nie mialem okazji zagrac, ale zawsze chcialem. Teraz po zakupie PS4 chcialbym w koncu sprobowac, przeczytalem kilka stron tematu i jestem zdecydowany na zakup, zarowno DS2 jak i Bloodborne, tylko zastanawiam sie od ktorej zaczac, bo na obie na razie nie starczy kasy, a z drugiej strony kupowanie obu na raz mija sie chyba z celem, bo zabraknie tez czasu? Zatem co proponujecie ograc jako pierwsze BB czy DS2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny dylemat ostatnio i zdecydowałem się w końcu na DS2, a argumentem który przeważył była kompletność wydania DS2 na ps4, względem BB do którego dodatek/edycja GOTY jest jeszcze w drodze. Ogólnie ciężko się zdecydować bo obie gry z pewnością są warte ogrania i akurat przy zestawieniu BB z Soul'sami nie ma raczej większego znaczenia od czego zaczniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloodborne jak dla mnie o wiele lepsza gra. niestety nie miałem ps3 więc demon souls jak i dark souls 1 przeszly mi koło nosa. Według mojej oceny właśnie Dark Souls II jest o wiele prostszy:) ale tylko podstawka bo te 3 dlc to zupełnie inna bajka.

Edytowane przez simonldz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark Souls 2 to potwór jeżeli chodzi o zawartość, która początkowo może przytłaczać. Bloodborne jest dużo mniejszą grą, ale design świata to mistrzostwo, imo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w DS2 da sie wybrac wersje jezykowa dialogow - napisy powinny byc PL, kupilem i okazalo sie ze dostalem wersje DE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w tej grze czekają mnie jeszcze bardziej irytujące BP od Zbrojmistrza Dennisa? W Kniei miałem szczęście bo gość spadł w przepaść, ale w Źelaznej Warowni stoi mi na drodze i nie mogę dziada ubić...

Odnośnie bossów w tej grze to do etapu, w którym jestem nie spotkałem jeszcze nic specjalnie trudnego...dużo trudniejsze/irytujące jest dojście do bossów niż sama walka z nimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej irytujący dla mnie phantom to ten w Black Gulch. Nawet nie dlatego, że jest jakiś specjalnie trudny tylko przez konieczność przedzierania się przez setki plujących statuetek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Black Gulch jeszcze nie byłem, więc właśnie mnie pocieszyłeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy warto bawić się w DLC? Jak prezentuje się ich poziom trudności względem podstawki? Do jednego z nich mam już dostęp za Żelazną Warownią i zastanawiam się czy już tam iść, czy poczekać z tym do endgame. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi