Skocz do zawartości
Żywy

PlayStation 4

Rekomendowane odpowiedzi

Moc moca, a i tak wszysto rozejdzie sie o gry, jakie zaoferuja obie platformy. Poza tym nie wiem po co walkowac ten temat X razy, jak na papierze widac czarno na bialym, ktory sprzet jest mocniejszy. Ale spoko, przynajmniej dzieci beda mialy o czym "dyskutowac" na forach.

Edytowane przez Żywy
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesowanie się tematem konsol polega na zbieraniu informacji i między innymi na czytaniu takich artykułów.

Jak dla kogoś to jest temat do podniecania się to pewnie przeżywa obecnie wiek dorastania.

Adrian Chmielarz wypuścił info kilka dni temu i ten artykuł to potwierdza, wiadomo przynajmniej że koleś nie gada od rzeczy.

Mnie to interesuje ponieważ myślałem, że ESRAM jest wielką zaletą konsoli, MS pisał że dzięki niemu jest możliwe uzyskanie przepustowości do 192GB/s.

Natomiast w artykule nieoznaczony developer mówi, że jego używanie jest problematyczne.

Tylko dlatego tutaj to wkleiłem, a nie po to żeby 'dzieci miały o czym dyskutować'.

Edytowane przez shemaforash
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie niepokoi fakt, iż po raz kolejny pojawia się w wypowiedziach domniemanie zasadności "ograniczania" gier jednej platformy, aby sprostać możliwościom drugiej.. No kurcze, ile to się człowiek naoglądał porównań, na których ta sama multiplatforma, wyglądała sporo lepiej na X360 niż na PS3. Miło by było nareszcie nacieszyć oko i ego czymś odwrotnym...

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jeśli chodzi o gry multiplat pewnie będzie to wyglądało jak piszesz, zdanie klucz: "It would be totally fine for us to make one version prettier without any political difficulties but it usually doesn’t make financial sense"

Na szczęści Sony ma mocarny skład first party i ci deweloperzy na pewno pokażą pazury.

UPDATE:

Pogrzebałem jeszcze bardziej w temacie i znalazłem info odnośnie CoD: Ghost na nextgeny.

Activision po przygotowaniu pierwszych buildów uzyskało na niezoptymalizowanym kodzie 90fps na PS4 i tylko 15fps na X1.

Plotka pojawiła się na targach E3 i podobno pochodzi od jednego z deweloperów, ale nigdy nie została potwierdzona.

Wynikiem tego jest właśnie ESRAM, który o dziwo nie jest obsługiwany przez API konsoli i o zapełnianie ORAZ czyszczenie trzeba dbać ręcznie.

Tak jak pisałem jest to tylko ciekawostka i niepotwierdzone info (o ilości fps czyszczenie ESRAM to fakt), dlatego niech to tutaj zostanie niekomentowane :P

Edytowane przez shemaforash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One basic example we were given suggested that without optimisation for either console, a platform-agnostic development build can run at around 30FPS in 1920×1080 on PS4, but it’ll run at “20-something” FPS in 1600×900 on Xbox One.

Cytat

One source even suggested that enforcing parity across consoles could become a political issue between platform holders, developers and publishers. They said that it could damage perceptions of a cross platform title, not to mention Xbox One, if the PS4 version shipped with an obviously superior resolution and framerate; better to “castrate” the PS4 version and release near-identical games to avoid ruffling any feathers

http://www.edge-online.com/news/power-struggle-the-real-differences-between-ps4-and-xbox-one-performance/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego się właśnie obawiam, przez zamulającego xboxa gry multiplatformowe na ps4 dostaną rykoszetem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie Panowie.. naugty Dog pokara xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie Panowie.. naugty Dog pokara xD 

Czym? starym silnikiem z U? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym? starym silnikiem z U? :biggrin:

Przypomnę ci ten wpis jak pokażą swoją grę.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam... stare move bedzie dzialac z ps4, do ktorego bedzie super hiper nowa kamerka, ale... czy została zapowiedziana chociaz jedna gra pod move ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam nadzieję że Playroom pewnie będzie miał wsparcie dla Move również. Ja mam nadzieję że w KillZone będzie można grac z SharpShooter'em.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, moim zdaniem Sony tutaj dało ciała. Takie Sports Champions 3 to powinien być tytuł startowy na PS4! Z piękną grafiką i mnóstwem dyscyplin.

Przypominam, że tylko w naszym pięknym kraju poszło chyba za 150 TYSIĘCY sztuk Sports Champions (licząc różne bundle)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomnę ci ten wpis jak pokażą swoją grę.

Wtedy pokaże, co przypomina U i  the last of us, a tak będzie na bank. :D

Tak się zastanawiam... stare move bedzie dzialac z ps4, do ktorego bedzie super hiper nowa kamerka, ale... czy została zapowiedziana chociaz jedna gra pod move ?

Spokojnie, to dopiero początek nowej generacji i na bank coś się pojawi dla niedzielnych graczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO ja czekam właśnie na jakieś Sport Champions 3 - może w końcu będzie na tyle mocy obliczeniowej żeby był multiplayer online, bo wcześniej zrezygnowali z tego ze względu na słaby sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde troche to dziwne, zastanawiam się, czy jest sens kupować tą kamerke... nigdzie nie byl poruszany temat przyszlosci MOVE'a na ps4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko tyle że będzie kompatybilne i że z nową kamerą będzie dokładniej.

Kamerka na mieć rozpoznawanie twarzy i jakieś społecznościowe funkcje poza rozpoznawaniem światełka w padzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś czuję, że w przeciągu pierwszych  6-8 miesięcy na gry na move nie mamy co liczyć niestety- musieliby już coś zapowiedzieć... 

mam tylko nadzieję, że nowe gry jak Killzone czy Infamous będą miały wsparcie dla move tak by każdy miał wybór...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straszna lipa, nie powiem... Sony może i wygrało na wstępie tą generacje, ale niektore ich zaniedbania są po prostu karygodne - mowie to o wlasnie move na ps4 (juz pal licho na ps3), aplikacje na vite itd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,,Bez optymalizacji na konsolach, build deweloperski na PS4 działa w 1080p i 30 klatkach na sekundę, a na Xbox One osiąga rozdzielczość 1600x900 oraz znacznie poniżej 30 klatek na sekundę. Xbox One jest słabszy, a wykorzystanie eSRAM to niesamowity ból i problem."

,,Nie będziemy mieli żadnych problemów ze stworzeniem ładniejszej wersji na PS4, ale z finansowego punktu nie ma to sensu o ile nie jest to drobna poprawka."

Jesli to prawda,to logiczne jest dlaczego BF4 idzie tylko w 720p i 60 fps - o ile być może ps4 wytrzymałoby 1080p/60 fps to Xbox One juz nie,a ze EA to troche pupilek MS,to obie wersje beda rowne.

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, finansowy punkt. I wszystko jasne. Czyli w sumie lepiej aby xklocek był mocniejszy, a nie słabszy bo nieroby będą równali w dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy siak grafika zła nie będzie :thumbsup:
A dla lepszych doznań wizualnych pozostaną gry od Santa Monica, Quantic Dream i Naughty Dog :)
Zresztą co tu pisać .... po prostu nie mogę się już doczekać konsoli wraz z urlopem :laugh: aaaaaaaaaa! :woot:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, finansowy punkt. I wszystko jasne. Czyli w sumie lepiej aby xklocek był mocniejszy, a nie słabszy bo nieroby będą równali w dół.

I to osłabia rozwój! Czekać na słabeuszy i wszystko dostosowywać do cieniasów. Jak Xsrocz nie daje rady to już ich problem. Dlaczego gracze na tej lepszej konsoli muszą cierpieć z powodu beznadziejnego Xbadziewia, który nie daje rady wejść w nową generację? Xkloc GO HOME!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to osłabia rozwój! Czekać na słabeuszy i wszystko dostosowywać do cieniasów. Jak Xsrocz nie daje rady to już ich problem. Dlaczego gracze na tej lepszej konsoli muszą cierpieć z powodu beznadziejnego Xbadziewia, który nie daje rady wejść w nową generację? Xkloc GO HOME!

nikt nie musi cierpień- wystarczy wybierać w co się gra i po prostu omijać tytuły od studiów, które się nie przykładają do swojej roboty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie musi cierpień- wystarczy wybierać w co się gra i po prostu omijać tytuły od studiów, które się nie przykładają do swojej roboty...

Tak tylko jeśli większość twórców będzie myślało taką kategorią to będziemy mieli mały wybór ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko jeśli większość twórców będzie myślało taką kategorią to będziemy mieli mały wybór ;P

exy na pewno wycisną pełnię mocy konsoli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.